inkomsten na pensioenWat wordt uw inkomen na pensioen?

Alle bronnen op een rij

Stel dat u tussen de 50 en 60 jaar oud bent en steeds dichter de pensioengerechtigde leeftijd nadert. U heeft zelf een pensioen opgebouwd en op de bank een voorziening voor uw oude dag getroffen, bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld. Maar weet u nu precies weet wat uw inkomen gaat zijn na pensioen én wat de beste manier is om uw opgebouwde vermogen zo veilig te stellen dat u er gebruik van kunt maken op uw oude dag? Wat zijn uw inkomstenbronnen en wat is er belangrijk om te weten?

Verschillende inkomstenbronnen

U kunt uit meer bronnen inkomsten krijgen dan u denkt. De basis inkomstenbronnen zijn:

  • De bekendste vorm van inkomen na pensioen is de AOW, de Algemene Ouderdomswet waar u een uitkering van krijgt. De hoogte van dit bedrag kunt u gemakkelijk zelf berekenen via de website van de Sociale Verzekeringsbank.
  • Een andere bron is het werknemerspensioen of het aanvullend pensioen. Het kan zijn dat u meer pensioen heeft opgebouwd dan u van tevoren had gedacht, of het kan zijn dat u een pensioentekort heeft. Of dat u graag wat meer pensioen wilt ontvangen. Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl voor de actuele stand van uw pensioen.

Met welke inkomstenbronnen kunt u uw inkomen na pensioen aanvullen?

  • Wanneer u uw pensioen wilt aanvullen kunt u dat doen met een lijfrenteverzekering. In een lijfrenteverzekering legt u periodiek of in één keer (koopsom) een bedrag in waarmee de verzekeraar kan beleggen. Op later tijdstip kunt u deze bedragen laten uitkeren en zo bijvoorbeeld uw pensioentekort compenseren.
  • Een andere manier om inkomen na pensioen te krijgen  is door middel van een banksparen. Zo kunt u sparen met belastingvoordeel (niet meer dan het berekende pensioentekort). Gaat u met pensioen dan kunt u dit bedrag maandelijks of jaarlijks laten uitkeren.
  • U kunt natuurlijk ook nog blijven werken terwijl u pensioengerechtigd bent. Dit heeft geen invloed op de hoogte van uw AOW.

Waar bewaar ik mijn spaargeld?

Op dit moment, februari 2019, bedraagt de spaarrente maximaal 2%. De consumentenprijsindex (CPI) of inflatie staat op 2.19%. Dit betekent dat uw spaargeld minder waard wordt. Daarnaast wordt u ook belast op uw vermogen in Box 3. Voor uw inkomen na pensioen wilt u dat uw geld op de beste manier ingezet wordt. Voor uw vermogensbeheer kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw geld beheerd te beleggen. Beleggen hoeft niet altijd een groot risico te zijn, u kunt er ook voor kiezen om tegen een laag risico te beleggen. Dit wordt ook wel defensief beleggen genoemd.

Pensioenoverzicht

Om inzicht te krijgen in uw inkomsten na pensioen kunt u door Raadgevers Pensioen een pensioenoverzicht op laten stellen. Zo krijgt u precies inzichtelijk uit welke bronnen u welk inkomen krijgt. Ook kunnen wij u adviseren in al uw vraagstukken rond vermogen.
Om eens met ons in contact te komen kunt u geheel vrijblijvend bellen naar 030-2525480 of een e-mail sturen naar info@raadgeverspensioen.nl. U bent nergens aan verbonden en wij hebben het graag met u over de dingen waar wij goed in zijn! U kunt bij ‘Ons Team’ zien wie wij zijn. Onderaan de website vindt u ook een contactformulier die u in kunt vullen om met ons in contact te komen.

Raadgevers Pensioen, voor meer dan alleen pensioen.